Add your content here
Add your content here

Ile lat można przechowywać miód

Ile lat można przechowywać miód

Ile lat można przechowywać miód – bardzo dużo osób kupuje naturalne miody. Takie produkty są nie tylko smaczne, ale przy okazji zdrowe. Zastanawiasz się, ile lat można przechowywać porządny miód? Okazuje się, że najczęściej… nie ma górnego limitu. Sporo zależy jednak od odpowiednich warunków przechowywania. Co należy robić, a czego unikać? Czy proces krystalizacji jest groźny?

Miody mają bardzo długie terminy przydatności do spożycia

Pod tym kątem naturalne miody są bardzo rekomendowane. W końcu zazwyczaj nie ma tutaj żadnych konkretnych terminów dotyczących ich finalnego spożycia. Są eksperci od pszczelarstwa, którzy uważają, że można kupić naturalne miody, trzymać jest nawet np. kilka lat, a po tym okresie i tak bezpiecznie spożywać. Co ciekawe, w 2012 roku dokonano niezwykłego wykopaliska w Gruzji. Znaleziono wówczas miód, który miał ponad 5000 lat. Ważne jest to, że nadawał się on do spożycia! Trzeba jednak wspomnieć o kilku bardzo istotnych czynnikach. Aby naturalne miody można było dodawać np. do herbaty, sałatek, ciast itp. trzeba je właściwie przechowywać. W innym razie te produkty o wiele szybciej zaczną się starzeć. Co za tym idzie, mogą nie mieć już takiego dobrego smaku i przede wszystkim licznych właściwości prozdrowotnych. Jeśli będziesz przechowywał te produkty w odpowiednich warunkach, to unikniesz takich sytuacji. Co równie istotne, może nastąpić krystalizacja. W dalszej części dzisiejszego artykułu dowiesz się jednak, że nie ma się tutaj czego obawiać. O czym jeszcze warto wspomnieć? Niekiedy naturalne miody zaczynają fermentować. Ten aspekt zależy m.in. od terminu zbiorów, gatunku, czy sposobu przechowywania. Warto wiedzieć, że takie produkty można zaś swobodnie dodawać np. do domowych nalewek z owoców. Będzie to o wiele zdrowsze rozwiązanie, niż zastosowanie klasycznego cukru w sporych ilościach.

Jak należy przechowywać miody naturalne?

Ile lat można przechowywać miód
Ile lat można przechowywać miód

Chcesz kupić na zapas słoiki z naturalnymi miodami? Trafiłeś na sprawdzonego dostawcę, który zaoferował ci bardzo atrakcyjne warunki finansowe? Niektórzy decydują się na takie rozwiązanie. Aby termin przydatności do spożycia tych produktów był maksymalnie wydłużony, trzeba pamiętać o kilku czynnikach. Na pewno bardzo duże znaczenie ma na tej płaszczyźnie sposób przechowywania tych produktów. Należy wybrać miejsca, które są suche. Poza tym odpowiednio zacienione. Spore znaczenie ma także temperatura. W takiej domowej spiżarni nie może być zbyt ciepło oraz jednocześnie zbyt zimno. Obie te skrajności są bowiem niedobre dla tych produktów. Najlepiej zdecydować się na takie miejsca, gdzie temperatura waha się w przedziale od 8 do 20 stopni Celsjusza. Nie masz żadnej takiej lokalizacji? Mieszkasz bowiem w bloku itp.? Niektórzy decydują się np. na przechowywanie naturalnych miodów w lodówkach. Nie jest to może optymalne rozwiązanie, aczkolwiek nie jest to jednocześnie opcja stanowczo odradzana przez ekspertów. W takiej sytuacji trzeba jednak zadbać o to, by te produkty były przechowywane w odpowiednich słoikach, które są szczelnie zamknięte. Chociażby dlatego, że naturalne miody mogą pochłaniać obce zapachy. W ten sposób nie będą gwarantowały odpowiednich walorów smakowych w czasie spożywania.

Krystalizacja miodu: czy jest się czego obawiać?

Z czasem długo przechowywane naturalne miody ulegają takiemu właśnie procesowi. Czy jest się jednak czym martwić? Na szczęście nie. Przede wszystkim krystalizacja to proces w pełni naturalny i zarazem bezpieczny. Dodatkowo mowa tutaj o procesie fizycznym, a nie chemicznym. W jego trakcie nie zmienia się skład miodu naturalnego. Nie ulegają także pogorszeniu np. właściwości prozdrowotne tych produktów, których przecież nie brakuje. Na czym polega zaś krystalizacja miodu w praktyce? Chodzi tutaj w głównej mierze o zmianę formy płynnej (tak zwanej „patoki”) na stałą. Z czasem pojawiają się m.in. charakterystyczne grudki. Taka forma tych produktów nie powinna jednak nikogo odstraszać. W końcu nadal są one smaczne i zarazem zdrowe. Co ciekawe, nawet w warunkach domowych można pokusić się o zrealizowanie procesu dekrystalizacji. Trzeba jednak pamiętać o tym, by temperatura nie była wyższa od 40 stopni Celsjusza.

Polecamy najlepsze miody:

W jakich słoikach naturalne miody nie powinny być przechowywane?

Jak już wiesz, miody naturalne powinny być szczelnie zamknięte. Warto w tym celu celu zdecydować się na odpowiednie słoiki. Dzięki temu nawet po kilkunastu miesiącach itd. obecności w domowej spiżarni te produkty dalej będą jak najbardziej zdatne do spożycia. Eksperci od tej branży uczulają natomiast na pewien aspekt. Chodzi o to, by miody naturalne nie były przechowywane w słoikach metalowych. Wszystko dlatego, że mają one niekorzystne właściwości w kontekście tych produktów. Chodzi zaś o kwestie smakowe oraz przede wszystkim zdrowotne. Rekomendowane są zaś pojemniki szklane lub ewentualnie porcelanowe. Jeśli zdecydujesz się na tego typu opakowania, to możesz być spokojny o jakość i właściwości. Dodatkowo miód powinien być nabierany tylko drewnianymi łyżeczkami.